Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černé díry aneb. pohled na neviditelné (část první)

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

Nechám přes noc na střeše školní budovy (samozřejmě na náklady sdružení rodičů) postavit středně velký bazén a budu požadovat, aby jeho dno i stěny byly vymalovány černě. Schůdky, skokanský můstek, ani lehátka nebudou třeba. Výrobci dám jen za úkol umístit doprostřed malý špunt a pod něj dlouhou odtokovou rouru. Ať vede přímo rovně dolů-třeba skrz učebnu fyziky, sborovnu, až do školníkovy temné spíže. Když potom bazén slavnostně napustím vodou s droboulinkými cizokrajnými rybkami, přijde chvíle na nejdůležitější část demonstračního pokusu. Provedu ho ještě za tmy. Můj pomocník nonšalantně a se vší parádou…vytáhne špunt.

 

Co se bude dít? Pokud si myslíte, že za pár minut vyplavím celé první patro, čímž naštvu nejen školníka, ale i celé vedení, protože kvůli té zkáze budou nuceni dát alespoň den ředitelské volno, zatímco studentům udělám z téhož důvodu nesmírnou radost (to vše na náklady sdružení rodičů), máte tak trochu pravdu. Ale jen tak trochu. Jen z jistého úhlu pohledu.

 

Ve fyzice, vážení, na úhlu pohledu opravdu záleží. Skoro se dá říct, osudově. Ať to zní jakkoliv kontroverzně, fyzik vlastně musí být, kromě brilantních matematických dovedností, vybaven schopností empatie. Musí se vcítit do situace jiného pozorovatele. Vzpomínáte na barevné exotické rybky v bazénu? Pojďme se na to podívat jejich vypoulenýma očima.

 

Plavu si, ani nevím jak. Jaká bezstarostnost! Voda by mohla být sice o něco teplejší, ale proč si stěžovat? Když se pořádně rozhlédnu kolem, všude samá krásná tma. Mám tu spoustu místa. To místo snad nikde nekončí! Můžu plavat, kam chci, třeba támhle! Plavu si, plavu… Ale to je zvláštní, někam se mi plave lépe, a někam hůře. Dokonce se mi zdá, že mě voda na jedno místo tak trochu… táhne! No, nevím, co to znamená, radši se vydám opačným směrem. Nebo ne? Jsem zvědavá, jenom se tam trošku přiblížím. Počkat, co to má znamenat? Čím jsem k tomu místu blíž, tím mě to k němu táhne víc!

A co je to vůbec za místo, když všechno vtahuje do sebe? Zdá se, že v něm mizí i…voda! Pokud by z něj ani voda neunikla, neuniklo by z něj nic! Ani rybky! Ani já! Ale vždyť já můžu uniknout. Jen se trošku přiblížím, a pak zase uteču, jde to! Přiblížím se ještě o kousek blíž, než předtím,… a zase uteču! Jé, to je zábava! Přiblížím se ještě mnohem blíž, a-*

 

Proč ubohá rybka neunikla? Akce a reakce. Jak rychlost proudu vody směrem do potrubí stoupala, stoupala také rychlost, potřebná k úniku opačným směrem. Rybka neměla dost sil, aby to dokázala. Odborně, byť trochu neobratně řečeno, nedokázala vyvinout dostatečnou únikovou rychlost.

Existuje něco strašlivého! Teoreticky…

 

Pokud raketa překročí rychlost 11 km/s, vymaní se ze zemské gravitace a odletí do volného vesmíru. Úniková rychlost v tomto případě závisí na zemské gravitaci. Gravitace tělesa, jak všichni víme, závisí na jeho hmotnosti. K úniku ze Slunce je třeba rychlosti 620 km/s. Už v předminulém století si astronom John Michell si uvědomil, že pokud by hvězda byla dostatečně hmotná, byla by odpovídající úniková rychlost vyšší než 300 000 km/s, tedy než rychlost světla. Světlo by nemohlo uniknout a hvězda by tudíž byla neviditelná.

 

Teoreticky měl samozřejmě pravdu. Pokud rozumíme fyzikálním zákonům, matematická teorie nám spíše dává ohromné pole působnosti, než aby nás omezovala.

(Každý z nás vlastně má možnost malou černou díru vytvořit. Když v pěsti pořádně, ale opravdu pořádně zmáčknete kamínek, nejlépe do mikroskopicky malinkého rozměru-čím menší rozměr, tím větší bude mít hustotu hmoty. Čím větší hustotu hmoty, tím silnější gravitaci. A najednou – plonk! Máte jí** Takové možnosti se říká teoretická.)

Možná právě proto byla jeho vize dlouho považována za anomálii rovnic. To nemá k pojmu „naprostý blábol“ daleko, viďte?

 

Pozdější pokusy, výpočty a pozorování ukázaly, že na tom Michellově nápadu asi přece jen něco bude. I většinu největších skeptiků nakonec přesvědčilo, když astronomové pomocí družice Galex nedávno jednu pěknou černou díru „viděli“ na vlastní oči. A přistihli jí zrovna při slavnostní večeři. Spatřili, jak v ní mizí hvězda.

 

Tak jako my jsme přistihli ústí vražedného odtokového potrubí při „vcucnutí rybky“. V pravé černé díře se však vše odehrává dramatičtěji. Především síly, které zde působí, jsou mnohem, MNOHEM větší. Tolikrát, že i slovo „MNOHEM“ je představitelnější, než skutečné číslo. (Tak už to holt v astrofyzice bývá.)

 

/Toť na úvod mé práce. Když budete chtít, budu sem postupně přidávat další části. Vlastně, možná i když chtít nebudete :-D/



*Autorka myšlenkového pokusu se zaručuje, že během jeho vzniku nebylo ublíženo žádným rybkám, ani školníkovi


**Tento pokus můžete klidně zkoušet doma, protože i kdyby se vám náhodou podařilo takovou černou minidíru stvořit, byla by naprosto neškodná. Teoreticky. Ale o tom až později.

 

 

Autor: Kateřina Moudrá | pátek 27.11.2009 18:02 | karma článku: 23,10 | přečteno: 1741x
  • Další články autora

Kateřina Moudrá

Nakreslím řeku do mapy

Nakreslím řeku do mapy. Řeku, co jako každá jiná má místa, která překvapí. Je místy dravá, místy líná.

12.10.2014 v 22:24 | Karma: 10,59 | Přečteno: 428x | Diskuse| Poezie a próza

Kateřina Moudrá

Jen květiny,

...co ve váze už nekonečně dlouho kvetou, ať jaro je, či podzim, léto... Jsou možná trochu omšelé. (A zcela jistě umělé.)

28.5.2014 v 19:04 | Karma: 9,27 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza

Kateřina Moudrá

Tam někde na dně

Tam někde na dně................ oceánu .................... ztracený koráb. Hořel. Planul. ................................... ................................................. ................................................. ................................................................

19.5.2014 v 20:31 | Karma: 10,58 | Přečteno: 419x | Diskuse| Poezie a próza

Kateřina Moudrá

Snad proto...

Proč tráva večer pod jabloní......................už nevoní........................ ......................................................... tak jako vloni......................................................

29.4.2014 v 22:15 | Karma: 9,69 | Přečteno: 325x | Diskuse| Poezie a próza

Kateřina Moudrá

Ona se vrátí...

Myšlenka v kůži zlého hada se do mé hlavy denně vkrádá a není ...................................................... není v lidských silách .............................................................

26.4.2014 v 21:26 | Karma: 13,90 | Přečteno: 654x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Autora mohou skutečně poznat pouze jeho čtenáři.