Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

dolch

3. 12. 2009 10:53
Příklad s rybičkama

Já bych se ještě vrátil k tomu minulému příkladu s rybičkama. Myslím, že není úplně komplexní. Představme si, že rybička je rozumná, setrvává v bezpečné vzdálenosti od výlevky a pozoruje ty méně opatrné rybičky, které si s výlevkou hrají. Co uvidí? Jak se některé neopatrné rybičky přiblíží k výlevce a tam zůstávají. Dál už nepadají, protože na samém okraji výlevky už neplyne čas. Rozumná rybička tedy pouze vidí, jak se v okolí výlevky hromadí neopatrné rybičky, ale nikdy do ní nespadnou. V okolí výlevky houstne voda i těla rybiček. Žádná výlevka z pohledu z venčí tedy vlastně neexistuje. Nikdy neměla dostatek toho "vnějšího" času vzniknout. Jak vlastně tedy vznikne černá díra, když ani nekonečně dlouhá doba na to nestačí?

0 0
možnosti
PC

Poslední Czarnian

3. 12. 2009 15:19
Re: Příklad s rybičkama

Rozumná rybička neuvidí nic, protože celý experiment probíhal za tmy. Takže musí komunikovat s pomocí feromonů. Čím silnější je proud, který blbější rybku strhává do výlevky, tím nižší je koncentrace feromonů, kterou chytrá rybka ucítí. A od jisté hranice už nic ani nevidí, ani necítí. A to místo, kde už čas neplyne asi bude ještě o něco dál.

Vysvětlil jsem to správně, nebo je ta metafora úplně blbá?

0 0
možnosti
D

DanielPuschman

30. 11. 2009 17:56
„To je ale krásná, obrovská, přírodní…jaderná puma!“

To je skutečná romantika!

0 0
možnosti
MK

Tom715

30. 11. 2009 20:27
Re: „To je ale krásná, obrovská, přírodní…jaderná puma!“

Pravda.:) Feynman (tusim v Prednaskach) psal, ze pohled na hvezdne nebe je pro nej o to vetsi romantika, kdyz vi odkud se to svetlo hvezd bere, a ze se vlastne diva svetlo mozna davno vyhaslych hvezd. Jestli ten vyrok najdu, tak ho sem dodam.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

29. 11. 2009 15:13
No pěkné

Pěkné povídání, zejména se mi líbí to postupné nabalování. Ale někde mi schází noha, která ta tělesa nakopla do rotace.

0 0
možnosti
KM

Kateřina Moudrá

29. 11. 2009 16:53
Re: No pěkné

Smyslem mého povídání o hvězdách nebylo ani tak vysvětlit čtenáři způsob jejich vzniku, jako spíš poukázat na strašlivé síly, které ve vesmíru působí. Jinak by totiž příští díl,  ve kterém budu popisovat "schopnosti" černých děr mohl vyznít jako výkřik do tmy. Právě proto jsem se snažila nedostat do křížku s pojmy jako "inflace vesmíru" apod. (Přesto se jim, coby velkým otazníkům moderní vědy, plánuji v jednom z dalších dílů v pár odstavcích věnovat.) :-)

0 0
možnosti
DK

Fonon

29. 11. 2009 15:02
pěkné,

jen nesouhlasím s tou stabilitou jader železa, pokud to není myšleno tak, že je to poslední prvek, při jehož syntéze, resp. jader, se ještě uvolňuje energie. Existují těžší a stabilnější prvky, nicméně při tvorbě jejich jader se energie neuvolňuje, nýbrž spotřebovává.

0 0
možnosti
DK

Fonon

29. 11. 2009 15:04
Re: pěkné,

abych to doplnil

U velkých jader je tedy k zajištění stability jádra nutné nalézt určitý kompromis mezi počtem protonů a neutronů. Ukazuje se však, že existuje určitá hranice, za kterou již neutrony nejsou schopny zajistit existenci stabilního jádra. Touto hranicí je izotop , který představuje nejtěžší stabilní nuklid. Všechna jádra, pro jejichž atomové číslo platí Z > 83, nebo jejichž nukleonové číslo splňuje podmínku A > 209, podléhají samovolnému, tzv. radioaktivnímu, rozpadu na jádra lehčích prvků.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

29. 11. 2009 14:41
Korekce

Černá díra není konec. Jsou tu ještě vakuové fluktuace které jí po dostatečně dlouhé době zrecyklují ale to je na hodně hodně dlouho..

0 0
možnosti
KM

Kateřina Moudrá

29. 11. 2009 15:06
Re: Korekce

Na černé díry se v jednom z dalších dílů podívám pořádně pod lupou, z pohledu kvantové mechaniky. Jejich "vypařování", kvantové fluktuace a podobné lahůdky se samozřejmě pokusím jednoduše a stručně vysvětlit :-) Jak to dopadne je zatím...ve hvězdách :-D

0 0
možnosti

Clara Shot

29. 11. 2009 14:11
Moc hezky píšete..

jen bych asi změnil editor, ty komandy kazí dojem z četby..

0 0
možnosti
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Autora mohou skutečně poznat pouze jeho čtenáři.