Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

Streit

3. 1. 2010 17:24
Jen doplnění

Vypařování černých děr je přímo úměrné "teplotě" ČD a nepřímo úměrné velikosti horizontu a entropii ČD. Dá se vysvětlit i jako roztržení částice (na částici a antičástici), z níž půlka zůstane pod horizontem a půlka ČD opustí. Velké ČD mají chladný horizont a velkou entropii. Klidně byste horizontem prošla a ani nepoznala, že se už nedostanete zpět. :-)

0 0
možnosti
N

Novotnak

5. 1. 2010 22:02
Re: Jen doplnění

Jestli to není naopak, teplota přímo úměrná vypařování :-). A co jde dovnitř musí jít i ven... :-)

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

3. 1. 2010 17:17
Moc nerozumím co chtěla autorka říct.

Černé díry jsou hmotná tělesa, mají teplotu, tudíž musí zářit.

Je to logické a dnes to každý ví. To, že entropie černé díry s velikostí roste a její teplota klesá pro mně na první pohled není zřejmé, na rozdíl od autorky, ale budiž.

Tvrzení, že kvantový fyzik zkoumá hmotu elektronovým mikroskopem je samozřejmě tvrzení, o němž lze úspešně pochybovat. (napsala to dáma a tak jsem zdvořilý).

Jinak černé díry jsou spíše jevem z oblasti teorie realtivity, popisující dynamický prostor. Kvantová teorie se odehrává na pevném jeivišti času a prostoru. Autorka tyto jevy míchá dohromady.  No kdyby se jí to povedlo smíchat smysluplně, Nobelova cena je zaručena. 

0 0
možnosti
L

leo5

3. 1. 2010 17:04
Mozg

Byl jednou jeden hrnec a v tom hrnci usazené dvě půlky.Vypadalo to jako řiť,ale nebyla to řiť(teď obraz otočte o 180 stupňů).Jedna půlka uměla nádherně žvanit,druhá si zase nádherně představovat.Obě půlky považovaly svojí spolupráci za nepřekonatelnou.Rozvíjely bezbřehé fantazie a bylo jim spolu dobře.Úplně však zapomněly na takový menší bobek,který byl přilepen na ně zespodu a který se jim snažil mluvit do svědomí.Stále je napomínal:"Vždyť jste tak chytré, víte,že na světě je vše zákonité,že vše podléhá zákonu příčiny a následku,ani myšlenky nemůžete používat,jak chcete bez následků.Byl jsem vám dán jako prostředník k obrazům vyšších sfér,kde je vše tak rozsáhlé,že si o tom ta vaše fantazie může nechat zdát.Přitom je tam všechno moudře uspořádané,plné krásy a nejsilnějšího citu,právě toho citu,který dělá život životem,a který vy svůj vlastní nemáte a chodíte si ho ke mě půjčovat.Ale mlč bobku,co ty nám můžeš dát,jsi naivní a hloupý.My to všechno víme lépe".Bobek sklopil oči,schoulil..

0 0
možnosti
L

leo5

3. 1. 2010 17:07
Re: Mozg

..se do sebe a přestal napomínat.Půlkám se vedlo dobře...po nějaký čas.Zaujaty sami sebou ani nepozorovaly,že se z nich vytrácí život ,a že připomínají stroječky natažené na péro.

0 0
možnosti
JN

tom-2718281828459

3. 1. 2010 17:02
škola

Pokud jsem pochopil z předchozích diskuzí tak se chystáte možní na MFF nebo FJFI. Rozhodně splňujete důležitý předpoklad pro to tyto školy dokončit a to je nadšení pro věc. Ale ono je něco  o tom umět mluvit a něco jiného tyto věci skutečně spočítat. 

I tak hodně štěstí. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Autora mohou skutečně poznat pouze jeho čtenáři.